Uzgoj ginka i drugih biljaka!

Uzgoj ginka i drugih biljaka!

Što je ginko? Prikaz na novi način! What is Ginkgo? View in a new way!


• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com

nedjelja, 17. veljače 2013.

Uzgoj ginka • osnovni podaci u slici i riječi


Osnovni podaci o uzgoju ginka na temelju kineskih iskustava (izvor: odlična kineska web str. www.yx114.net - poslj. pristup 16/17.02. 2013. i dr.).

Zreli plodovi za berbu - listopad/studeni.
Berba plodova ginka - listopad/studeni.
Plodovi slični šljivama moraju se očistiti kako bi se odvojile samo koštice.
Da bi sjeme potpuno sazrelo i bilo spremno za daljnju uporabu (stratificiranje sa sjetvu ili za jelo) ono mora odstajati da dozrije u hladu oko 10 dana.
Kod čišćenja plodova treba se ponašati pažljivo. Mesnati dio nije ugodnog mirisa i može nadražiti kožu. Stoga je potrebno nositi zaštitne rukavice kod obrade plodova - ne sjemena.
Ovako u stvari izgleda plod, grafički presjek ploda i na kraju koštica ili sjemenka.
Očišćene i desetak dana odstajale sjemenke izbijele se prirodnim izbjeljivaćima, opet osuše i spreme na mračno i hladno mjesto (2-5 st. C).
Stratificiranje sjemena može se izvesti tako što se iskopa do oko 1 m duboka rupa i unutra se stavi sjeme u mješavini sa suhim pijeskom. Zatim se sve pokrije i zaštiti.
Svježe sjeme ginka sadrži mnogo vode. Stoga je prije svih daljnjih poslova potrebno ga dosušiti i tek je onda spremno za skladištenje.
Pijesak mora biti suh (do oko 5 posto vlage) i tek tada je spreman za miješanje i stavljanje na stratifikaciju.

Omjer mješavine pijeska i sjemena iznosi 1:2 ili 1:3. Ili u jesen ili u proljeće sjeme se sije zajedno sa pijeskom.

Ovo je priprema gredica za jesenjsku sjetvu sjemena gdje će ono ujedno biti i stratificirano. Nakon proklijavanja u proljeće naklijale sjemenke se presađuju na nove gredice.
Priprema gredica za proljetnu sjetvu (početak ožujka) ili za presađivanje iz prethodnog načina.

Mlade biljke ginka vrlo su osjetljive na jako sunce. Jednogodišnjim biljkama, sve dok one ne odrvene dovoljno je najviše cca 60% sunca - stoga je potrebno zaštiti gredice mrežom.
Zaštitite biljke obavezno sa mrežom, ako niste posijali gredicu negdje u hladu. Mladim biljkama je potrebna znatna količina vode.
Ginko se ni u kojem slučaju ne presađuje u plitka i neplodna i nikako neobrađena tla iako je vrlo fleksibilan u vezi vrijednosti Ph (oko 6-7,5)  i dr. Odgovaraju mu gotovo sve vrste zemljišta (samo ne potpuno močvarno, potpuno kamenito ili 100% piješčano), ali je zemljište prije sadnje sadnica ipak potrebno dobro i duboko izorati, a ako je zemljište slabe kvalitete dopuniti vrijednosti gnojivima, mineralima itd. Pogotovo ako se radi o izradi plantaže za berbu lista ili ploda i sl.

Plodno tlo za sadnju sadnica potrebno je sve do dubine >70 cm.

Najidealnija opcija za sadnju dugoročnih plantažnih nasada za uzgoj ginka: za branje lista, sjemena, kasnije korištenje drveta itd. Osim toga u medredicama moguća je dodatna sadnja i nekih drugih kultura. Ovo je varijanta gdje se stabla sade na razmake 4x4, 4,5x4,5 ili 5x5 metara. Isključivo za berbu lista biljke se sade na manje razmake i na 1 ha može se zasaditi i do 25 000 sadnica.

Ovako navedeni način sadnje izgleda u stvarnosti.





Berba lista najčešće se vrši u rujnu/listopadu kada je list najbogatiji vrijednim sastojcima. Najveći prinos na težini list dobiva tijekom svibnja-lipnja. Stoga je dosta važno da biljka već u vrijeme kretanja u vegetaciju ima dovoljno gnojiva i vode. Berbe lišća vrše se ručno i strojno, a najvažnije je da se ne oštećuju grane i stablo, dok se list bere sa peteljkom. Stoga je ručna berba mnogo kvalitetnija od strojne, ali i sporija.




Gnojidba, i to stajnjakom, ovakvih vrsta nasada ginka vrši se na nekoliko načina - vidi gore.
Kod ove vrste nasada pokazalo se izuzetno korisno malčiranje oko samog stabla i to pokošenom travom ili otpalim lišćem - čime se suzbija korov oko same biljke, te se za sušnih vremena zadržava isparavanje vode i sl.
Jedan od načina pripreme zemljišta i gredica za sadnju sadnica za niski plantažni uzgoj za ručno branje lista. Vidi dolje.

Dvogodišnje sadnice priređene za sadnju na plantažu.





Nekoliko primjera niskih plantaža ginka za ručno branje isključivo lista.
Mlada plantaža ginka.
Plantaža ginka nakon berbe lista.
Biljke ginka nakon berbe lista u plasteniku.
Plantaža mladih sadnica ginka u proljeće, nakon prve berbe lista.


Nema komentara:

Objavi komentar